Kalvovaatteiden hoito-ohjeet

Näin huollat kalvovaatteesi oikein ja nautit niiden hyödyistä pidempään

Kalvollisten vaatteiden huolto ja erityisesti pesu mielletään usein hankalaksi puuhaksi, jonka takia monet saattavatkin jättää kalvovaatteet jopa kokonaan pesemättä. Vaatteen kannalta pesemättä jättäminen on ensimmäinen virhe, sillä myös kalvovaatteita kannattaa ja pitää pestä, jotta kalvo toimii käytössä oikein ja siitä on myös hyötyä vaatetta käytettäessä. Kalvovaatteen huolto ei ole ydinfysiikkaa, ja pitämällä muutaman helpon perusperiaatteen mielessä ei mikään voi mennä pieleen!

Metsästys- ja ulkoiluvaatteissa käytettävät kalvot antavat vaatteelle säänsuojan, eli sen ansiosta ne pitävät esimerkiksi tuulta ja vettä. Kalvojen toiminta perustuu kalvon pinnalla oleviin mikroskooppisen pieniin huokosiin, joita vesipisarat eivät läpäise, mutta ihmisen kehosta nouseva vesihöyry läpäisee – näin kalvovaate suojaa vedeltä, mutta perinteisiin sadevaatteisiin verrattuna myös hengittää tehokkaasti. Likainen kalvovaate ei välttämättä toimi oikein, sillä lika ja esimerkiksi hiki tukkii kalvon huokoset, jolloin kalvovaate ei pääse hengittämään. Lisäksi likaisena myös muut kalvon ominaisuudet, kuten vedenpitävyys, saattavat kärsiä huomattavasti. Muista siis huoltaa kuorivaatteet säännöllisesti alta löytyvin opein!

Näin peset kalvovaatteesi oikein:

  1. Tyhjennä taskut ja sulje kaikki vetoketjut ennen vaatteen laittamista koneeseen.
  2. Käytä kalvovaatteiden pesuun tarkoitettua nestemäistä pesuainetta. Voit käyttää myös hienopesuun tarkoitettuja aineita.
  3. Älä ikinä käytä huuhtelu- tai valkaisuaineita kalvovaatteita pestessäsi
  4. Noudata aina vaatteessa olevia pesumerkintöjä! Esimerkiksi Repo Extremen kalvovaatteet voidaan pestä 30*asteen hienopesussa. Älä ikinä linkoa kalvovaatteita.
  5. Kuivaa ripustettuna huoneenlämmössä esimerkiksi pesuhuoneessa
  6. Kyllästä vaatteen pinta tarvittaessa pesun jälkeen

Milloin ja miksi kuorivaatteen pinta on syytä kyllästää?

Kalvovaatteet käsitellään aina ulkopuolelta kyllästeaineella, joka hylkii vettä ja likaa. DWR (Durable Water Resistant)-käsittely estää siis vettä imeytymästä pintakankaaseen, vaikka ei itsessään teekään vaatteesta vedenpitävää. DWR-käsittely kuluu käytön ja pesukertojen myötä pois, joten kun huomaat, ettei vesi enää helmeile vaatteen pinnalla, on syytä kyllästää vaate uudelleen. DWR-käsittelyn puuttuessa pintakangas imee vettä itseensä, joka puolestaan heikentää vaatteen hengittävyyttä ja saa myös olon tuntumaan kostealta, vaikka vaate ei varsinaisesti päästäisikään vettä läpi.

Tutustu kalvollisiin metsästyspukuihimme täältä!