Vinkkejä metsästyspuvun valintaan

Miellyttävän metsästyskokemuksen saavuttamiseksi on varusteiden hyvä olla kunnossa, joten siksi jahtiin on hyvä valita juuri siihen käyttötarkoitukseen suunniteltuja vaatteita. Laadukkaat metsästyspuvut kuitenkin kestävät vuodesta toiseen, jolloin on toki hyvä huomioida myös vaatteen monikäyttöisyys. Metsästyspukua valitessasi on siis hyvä miettiä, millaiset omat mieltymyksesi ja tarpeesi ovat.

Huomioi metsästyspuvun valinnassa ainakin seuraavat asiat

▶ Metsästyspuvun istuvuus
▶ Metsästyspuvussa käytetyt materiaalit
▶ Tekniset ominaisuudet, kuten esimerkiksi vedenpitävyys ja hengittävyys
▶ Takin ja housujen säilytysratkaisut, eli taskut
▶ Käyttötarkoitukseen ja vuodenaikaan sopiva väritys tai kuosi

Hyvä istuvuus ja laadukkaat materiaalit

Metsästyspuvun istuvuus on yksi tärkeimmistä asioista, joihin valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota. Vaikka metsästäessä useimmiten maasto-olosuhteet ovat vaihtelevat, tekee hyvin istuva metsästyspuku liikkumisesta helppoa maastosta riippumatta ja mukautuu myös nopeasti eteen tuleviin tilanteisiin. Metsästystakin osalta erityisesti hartiaseudun istuvuus on tärkeää, jotta ampuminen onnistuu vaivatta. Metsästystakki ei saisi olla liian tiukka, mutta ei myöskään liian löysä – liian tiukka takki ei anna tarpeeksi liikkumavaraa, mutta toisaalta taas liian löysäkin takki saattaa aiheuttaa haasteita. Myös metsästyshousujen osalta kannattaa noudattaa samoja periaatteita ja kyykky-testi on oiva tapa nähdä, puristavatko housut kyykkyyn mentäessä. Mikäli housut tuntuvat turhan tiukoilta, suosituksena on valita joko isompi koko tai vaihtaa kokonaan mallia. Repo Extremen Alpha G2 ja Naruska metsästyshousuissa on käytetty stretch-paneeleja polvien ja takapuolen kohdalla, jotka tuovat joustoa ja takaavat miellyttävän käyttökokemuksen housuille!

Materiaalit kertovat muun muassa tuotteen kestävyydestä paljon, sillä laadukkaista materiaaleista valmistetut tuotteet myös kestävät luonnollisesti pidempään. Metsästyksessä myös takin ja housujen materiaalien hiljaisuus on avainasemassa. Hiljainen metsästyspuku mahdollistaa helpommin hiipimisen lähemmäs saalista, joten siksi kaikista kahisevimmat yksilöt on hyvä jättää suosiolla vaihtoehtojen ulkopuolelle. Useimmiten metsästyspuvuissa käytetään harjattuja pintakankaita – näin kankaan pinnasta saadaan pehmeämpi ja samalla myös äänettömämpi. Repo Extremen valikoimasta Alpha G2 ja Naruska metsästyspuvuissa on käytetty harjattua pintamateriaalia ja Karelia puvuissa puolestaan hiljaista, kaksikerroksista microfleeceä. Tokka metsästyspuku on taas valmistettu pehmeästä ja kahisemattomasta puuvillasta.

Tokka metsästyspuku metsästäjän päällä metsässä

Valitse metsästyspuvun ominaisuudet käyttötarpeen mukaan

Vaikka monilta metsästäjiltä löytyykin usein sopiva metsästyspuku eri tilaisiin, useimmiten puvun valinnassa joudutaan kuitenkin tekemään myös kompromisseja. Kannattaa aina muistaa, että olosuhteisiin nähden oikeanlaisella aluspukeutumisella voidaan kuitenkin vaikuttaa erilaisten pukujen käyttösesonkiin paljonkin. Esimerkiksi hieman paksumpi, kalvollinen metsästyspuku soveltuu kevyellä aluspukeutumisella syysilmoihin ja aina kerroksia lisäämällä myös pitkälle talveen. Kalvolliset metsästyspuvut ovat muutenkin Suomen vaihtelevissa olosuhteissa usein melko varma valinta, sillä sää saattaa muuttua nopeastikin auringonpaisteesta rankkasateeseen. Laadukas kalvo pitää metsästäjän kauttaaltaan kuivana rajuissakin olosuhteissa ja suojaa tuulelta, mutta myös hengittää tehokkaasti. Hyvässä metsästyspuvussa on huomioitu puvun riittävä hengittävyys myös lisäämällä ventilaatioaukot esimerkiksi takkiin kainaloiden alle ja housuissa puolestaan reisien kohdalle. Ventilaatioaukot avaamalla pystytään vaikuttamaan puvun hengittävyyteen esimerkiksi silloin, kun jahti on liikkuvampaa tai ilma on tavallista lämpimämpi. Alkukauteen tai liikkuvaan metsästykseen täysin kalvoton puku saattaa kuitenkin joskus olla parempi valinta.

Repo Extremen Alpha G2 metsästyspuvut on varustettu laadukkaalla Dermizax kalvolla ja teipatuilla saumoilla, joten ne ovat loistava valinta vaihteleviin olosuhteisiin. Puuvillasta valmistettu Tokka metsästyspuku on puolestaan täysin kalvoton, joten se soveltuu parhaiten kuivalle kelille ja alkukauden jahteihin. Kun taas kaipaat talvimetsästykseen lämmintä metsästyspukua, on Primaloft Silver -vuorella varustettu Naruska metsästyspuku juuri oikea valinta. Huomioi siis tulevan metsästyspukusi käyttötarkoitus – istutko passissa pakkasella vai harrastatko enemmän liikkuvaa metsästystä lämpimämmillä ilmoilla. Kevyempikin metsästyspuku toimii hyvin myös viileämmillä ilmoilla, jos valitset kokoa isomman esimerkiksi lämmintä alusvaatetusta varten.

Vaikka yhdellä, hyvin suunnitellulla puvulla pärjääkin usein pitkälle, on kuitenkin hyvä ymmärtää, ettei esimerkiksi syksyn metsästystilanteisiin suunnitellut, kalvolliset Alpha G2 metsästyspuvut ole se kaikista mukavin vaihtoehto -20 asteen pakkasille passiin. Kylmille ilmoille paremmin soveltuu esimerkiksi Naruska metsästyspuku lumicamokuviolla ja laadukkaalla Primaloft Silver -vuorella. Huomioi siis tulevan metsästyspukusi käyttötarkoitus – istutko passissa pakkasella vai harrastatko enemmän liikkuvaa metsästystä lämpimämmillä ilmoilla. Kevyempikin metsästyspuku, kuten mallistomme Tokka, toimii hyvin myös viileämmillä ilmoilla, jos valitset kokoa isomman esimerkiksi lämmintä alusvaatetusta varten.

Metsästyspuvun tehokas kuviointi tai maastouttava väritys

Metsästyspuvun väritys ja kuviointi auttaa metsästäjää sulautumaan ympäröivään maastoon niin, että tämä pysyy saaliin huomaamattomissa riittävän pitkään. Nykyään erilaiset digicamokuviot ovat yhä suositumpia, mutta myös klassisemmat, yksiväriset metsästyspuvut ovat edelleen monien valinta. Innovatiivisista camokuvioinneista mainittakoon esimerkiksi Repo Extremen oma xFade -digicamokuvio tai puolustusvoimienkin käytöstä tuttu M05, jotka sulautuvat loistavasti suomalaiseen metsämaisemaan. Yksivärinen metsästyspuku, kuten Karelia Forest Green on myös loistava vaihtoehto klassikkojen ystävälle.

Esimerkiksi hirvimetsälle lähdettäessä on kuitenkin puettava päälle oranssia tai oranssinpunaista väriä, jolloin käännettävän takin sisältävä Karelia puku tulee tarpeeseen. Käännettävyytensä ansiosta sama metsästystakki soveltuu siis moneen erilaiseen jahtiin, eikä erillistä huomioliiviä tarvita esimerkiksi hirvimetsälle lähtiessä! Valikoimastamme löydät myös Halla metsästysliivin, joka on varustettu loistavilla ominaisuuksilla.

Muut ominaisuudet metsästyspuvussa, joihin kannattaa kiinnittää huomiota

Erilaisia ominaisuuksia metsästyspuvuista löytyy nykyään lähes joka lähtöön ja niidenkin osalta kannattaa miettiä omia käyttötarpeita ja mieltymyksiä. Tärkeitä huomioitavia asioita ovat esimerkiksi metsästyspuvun taskujen sijoittelu ja määrä, jotta kaikki tarpeelliset välineet, kuten panokset ja radiopuhelin, mahtuvat taskuihin vaivattomasti. Lisäksi me Repo Extremellä pyrimme kehittämään jatkuvasti uusia, innovatiivisia ratkaisuja, jotka sekä lisäävät käyttömukavuutta että pukujen monipuolisuutta. Esimerkiksi Repo Extremen Alpha G2 ja Naruska puvuista löytyy metsästyspukujen maailmassa uusia ominaisuuksia, kuten metsästystakkiin integroitu naamiohuppu ja housujen joustopaneelit.

🦊 Jos kaipaat lisää apua metsästyspuvun valinnassa, ota meihin yhteyttä 📧 info@repoextreme.com niin autamme sinua mielellämme löytämään juuri tarpeisiisi oikean puvun mallistostamme!

Repo Extreme suosittelee

Muut artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *