Lasten metsästyspuku – kuinka pukeutua metsälle turvallisesti?

Lasten metsästyspuku – kuinka pukeutua metsälle turvallisesti?


Metsästys on parhaimmillaan oiva koko perheen harrastus ja usein sanotaankin, että laji perinteenä kulkee isiltä pojille ja äideiltä tyttärille. Metsästysharrastus opettaa lapsille muun muassa luonnon tuntemista ja kunnioittamista.

Metsästysharrastuksen aloittamiselle ei ole varsinaisesti määritelty mitään ikärajaa, joten monet aloittavatkin metsästysharrastuksen vanhempiensa kanssa jo aivan pienenä. Kun lapsen tai nuorten kanssa lähdetään metsälle, onkin turvallisuudesta pidettävä huoli kaikin mahdollisin tavoin ja siksi yhteisiä pelisääntöjä on hyvä opetella ennen tositoimiin lähtemistä.


Turvallisuutta ja mukavuutta lisäävä metsästyspuku lapselle

Lasten metsästyspukua valitessa vallitsevat pitkälti samat säännöt kuin aikuistenkin kohdalla. Kuitenkin vaatteiden turvallisuuteen kannattaa lasten kohdalla erityisesti satsata. Ota koon valinnassa huomioon myös lapsen kasvutahti, vaikka sitä toisinaan voi olla mahdotonkin ennustaa.

Metsästyspukua ei kuitenkaan ole rajattu käytettäväksi vain metsällä, eli tyylikäs ja säänkestävä lasten metsästyspuku sopii yhtä hyvin päiväkotiin, koulumatkoille kuin pihaleikkeihinkin.

Millainen lasten maastopuku metsälle? Huomioi ainakin nämä:

Koko ja istuvuus

Oikean kokoinen ja hyvin istuva metsästyspuku on tärkeä niin aikuiselle kuin lapsellekin. Liian iso lasten maastopuku voi olla jopa vaarallinen ja liian pieni taas antaa huonosti tarvittavaa liikkumavaraa. Lapsen metsästyspuvun valinnassa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon kasvuvara. Valitse esimerkiksi puku, jossa on hyvä säätömahdollisuudet – silloin sama puku saattaa sopia useammankin syksyn.

Turvallisuus

Turvallisuus on kaiken A ja O. Metsästyspuvussa turvallisuutta parantavia tekijöitä ovat esimerkiksi erilaiset heijastimet tai muut elementit, jotka parantavat näkyvyyttä. Monissa lasten metsästyspuvuissa onkin käytössä heijastinnauhoja tai huomioväritystä.

Lämpö, mukavuus ja säänkestävyys

Lapset palelevat monesti herkemmin kuin aikuiset, joten puvun säänkestävyyteen kannattaa erityisesti panostaa. Valitse puku, joka pitää hyvin vettä ja lämmittää kylmissä sääolosuhteissa. Koon puolesta puvun pitäisi mahdollistaa myös kerrospukeutuminen.

Huomioithan, että lasten talvimetsästyspuku vaatii yleensä tuhdimman toppauksen ja myös vaaleampaa väritystä!

Liikkuvuus

Hyvä metsästyspuku lapselle antaa liikkua vapaasti, niin metsässä kuin muutenkin ulkoillessa! Oikea koko tuo tilaa liikkumiseen, mutta joustavat materiaalit esimerkiksi housuissa tuovat lisämukavuutta.

Lasten maastopuku on hyvä olla myös melko kevyt, jotta erityisesti pienemmät lapset jaksavat kulkea puku päällä pitempiäkin aikoja haastavassa maastossa.

Helppohoitoisuus

Lasten vaatteet sotkeutuvat helposti, joten kannattaa valita metsästyspuku, jota on helppo puhdistaa ja huoltaa. Muistathan aina myös noudattaa valmistajan tekemiä pesu- ja hoito-ohjeita. Usein erityisesti kalvolliset, vedenpitävät vaatteet vaativat vähän tarkempaa huoltoa.

Naamioituminen

Naamioituminen on metsästäessä tärkeää, joten myös lasten maastopuku on hyvä valita ympäröivään maastoon sopivaksi. Yksiväriset, esimerkiksi vihreäsävyiset metsästyspuvut ovat aina varma valinta ja sopivat loistavasti myös leikkikentille, mutta usein myös lapset kaipaavat tyylikästä camokuviota päälleen. Paras lasten talvimetsästyspuku on puolestaan vaalea väritykseltään.

Asusteet

Pelkkä laadukas metsästyspuku ei riitä, jos esimerkiksi kengät ovat kehnot tai sormet paleltuvat lähes heti autosta ulos astuttaessa. Pidä siis huoli, että lapsellasi on vedenpitävät jalkineet, hansikkaat ja lämmin päähine, toki vallitsevan kelin mukaan! Mukaan kannattaa myös pakata vaihtovaatetta tarpeen tullen.

Perusteet kuntoon ennen metsälle lähtöä

Oikeanlaista pukeutumistakin tärkeämpää on, että lapsi tai nuori ymmärtää säännöt ja käytännöt, joita metsällä tulee noudattaa. Metsästyskortin suorittaminen on loistava tapa valmistaa jo hieman vanhempaa lasta metsästyksen saloihin, sillä kokeessa testataan niin lajituntemusta kuin turvallisuuteen liittyviä määräyksiäkin!