Kalvovaatteiden hoito-ohjeet

Näin huollat kalvovaatteesi oikein

Kalvollisten vaatteiden huolto ja erityisesti pesu mielletään usein hankalaksi puuhaksi. Joku saattaa tästä syystä jättää vaatteen kokonaan pesemättä. Toinen taas saattaa ajatella säästävänsä vaatteen ominaisuuksia, kun ei pese sitä.

VIRHE. 

Kalvo toimii käytössä oikein vain, kun vaatteen pitää puhtaana.

Vaatteen puhdistaminen silloin tällöin pidentää sen ikää ja parantaa käyttöominaisuuksia. Myös hajuherkemmät metsästyskaverit saattavat arvostaa, ettei nuotiolle ilmestytä vuosien hiki-, kalansuomu- ja verikerrostumien kuorruttamana.

Kalvovaatteen huolto ei ole ydinfysiikkaa. Pitämällä muutaman helpon perusperiaatteen mielessä ei mikään voi mennä pieleen!

Miten kalvo toimii?

Jotta ymmärtäisi pesun tärkeyden, pitää tietää, miten kalvo toimii.

Vettä ja tuulta pitävien kalvojen toiminta perustuu kalvon pinnalla oleviin mikroskooppisen pieniin huokosiin. Iholta haihtuva höyry mahtuu kulkemaan huokosista ulos, mutta sadepisarat eivät pääse sisään. 

Kalvovaate siis suojaa vedeltä, mutta hengittää samalla tehokkaasti.

Jos vaatetta ei pestä, lika ja esimerkiksi hiessä olevat suolat tukkivat kalvon huokosia. Tällöin hengittävyys kärsii. Likaisena myös muut kalvon ominaisuudet, kuten vedenpitävyys, saattavat ottaa osumaa. 

Näin peset kalvovaatteesi oikein:

  1. Tyhjennä taskut ja sulje kaikki vetoketjut.
  2. Käytä kalvovaatteiden pesuun tarkoitettua nestemäistä pesuainetta. Voit käyttää myös hienopesuun tarkoitettuja aineita.
  3. Älä ikinä käytä huuhtelu- tai valkaisuaineita kalvovaatteita pestessäsi
  4. Noudata aina vaatteessa olevia pesumerkintöjä! Esimerkiksi Repo Extremen kalvovaatteet voidaan pestä 30*asteen hienopesussa.
  5. Älä linkoa kalvovaatteita, vaan kuivaa ne ripustettuina huoneenlämmössä, esimerkiksi pesuhuoneessa

Kyllästä vaatteen pinta tarvittaessa pesun jälkeen.

Milloin ja miksi kuorivaatteen pinta on syytä kyllästää?

Kalvovaatteet on käsitelty ulkopuolelta kyllästeaineella, joka hylkii vettä ja likaa. DWR (Durable Water Resistant)-käsittely estää vettä imeytymästä pintakankaaseen, vaikka ei itsessään teekään vaatteesta vedenpitävää.

DWR-käsittely kuluu käytön ja pesukertojen myötä pois. Kun käsittelyä ei enää ole kankaassa jäljellä, alkaa pintakangas hiljaksiin imeä itseensä vettä. Tämä taas heikentää vaatteen hengittävyyttä ja saa olon tuntumaan kostealta, vaikka kalvo ei varsinaisesti päästäisikään vettä läpi.