Hirven metsästys on yksi Suomen perinteisimmistä ja suosituimmista metsästysharrastuksista, joka yhdistää hienon luontokokemuksen ja yhteisöllisyyden. Suomessa hirvenmetsästykseen liittyy tarkoin määritellyt ajat, säännöt ja perinteet, jotka ovat olennainen osa tätä ainutlaatuista harrastusta.

Hirven metsästys – syksyn yhteisöllinen harrastus
Hirven metsästys – yhteisöllinen harrastus
Suomessa hirvenmetsästys on syvälle juurtunut perinne ja usein yhteisöllinen tapahtuma, joka yhdistää perheitä, ystäviä ja paikallisia metsästysseuroja. Se on olennainen osa erityisesti maaseudun kulttuuria ja tuo ihmisiä yhteen eri sukupolvien yli. Harrastuksen yhteisöllisyys ilmenee monin eri tavoin esimerkiksi metsästysseurojen toiminnassa, perinteiden siirtämisessä ja yhteisissä metsästystapahtumissa.
Tieto ja taidot siirtyvät vanhemmilta nuoremmille sisältäen metsästystaitojen harjoittamista, mutta lisäksi siihen liittyy arvostus luontoa ja kestävää luonnonvarojen käyttöä kohtaan. Erilaisten tapahtumien lisäksi olennainen osa hirvenmetsästyksen yhteisöllisyyttä on saaliin jakaminen. Suomessa hirvenmetsästystä harjoitetaan usein metsästysseurojen kautta, joita on maassa satoja. Näissä seuroissa jäsenet jakavat yhteisen intohimon metsästykseen, luontoon ja eläinten kestävään hoitoon. Monet seurat järjestävät metsästystä, koulutusta ja tapahtumia, jotka edistävät metsästystaitojen, turvallisuuden ja eettisten periaatteiden oppimista.
Hirvien metsästysaika Suomessa
Hirven metsästysaika saattaa hieman vaihdella vuosittain, mutta tyypillisesti se jaetaan kahteen pääjaksoon: syyskauteen ja talvikauteen. Syyskausi alkaa yleensä syyskuussa ja päättyy lokakuun puolen välin tienoille, kun taas talvikausi kestää lokakuusta tammikuun loppuun.
Hirven metsästyksen ajankohdassa ja jahtityypeissä voi olla myös alueellisia eroja, joten ajankohtaiset tiedot on hyvä varmistaa Suomen Riistakeskuksen sivuilta. Muiden hirvieläinten, kuten valkohäntäpeuran ja kuusipeuran metsästys sijoittuu niin ikään syksystä kevättalveen.
Suosituin hirvenmetsästyskausi syksyisin
Syyskausi on tyypillisesti suosituin metsästysaika hirvenmetsästäjien keskuudessa. Syksyisin hirvet ovat aktiivisia ja liikkuvaisia, kun ne valmistautuvat talveen. Sieni- ja marjasadot houkuttelevat hirviä avoimemmille alueille, mikä helpottaa metsästystä. Syysmetsästyksen haasteisiin kuuluu kuitenkin vaihteleva sää, ja esimerkiksi sateinen tai lämmin syksy voi vaikuttaa hirven liikkeisiin.
Talvisin hirvenmetsästyksen luonne muuttuu ja vaatii metsästäjältä erilaista varustautumista. Talvikaudella tapahtuva hirvenmetsästys on kuitenkin suhteellisen harvinaista, ja suurin osa hirvijahdeista keskittyy syyskauteen.
Esimerkiksi vuonna 2023 hirvenmetsästysajat ovat jakautuneet seuraavasti:
- Suomen riistakeskuksen myöntämällä MetsL 26 §:n mukaisella hirvieläimen pyyntiluvalla Kuusamon ja Taivalkosken kunnissa sekä Lapinmaakunnassa. 1.9.2023 – 20.9.2023
- Pellolta vahtimalla Suomen riistakeskuksen myöntämällä
MetsL 26 §:n mukaisella hirvieläimen pyyntiluvalla Kainuun
ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntien alueella lukuun ottamatta
Kuusamon ja Taivalkosken kuntia. 1.9.2023 – 6.10.2023 - Pellolta vahtimalla Suomen riistakeskuksen myöntämällä
MetsL 26 §:n mukaisella hirvieläimen pyyntiluvalla Etelä-Karjalan,
Etelä-Pohjanmaan, Etelä-Savon, Kanta-Hämen, Keski-Pohjanmaan,
Keski-Suomen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Pohjanmaan,
Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon, Päijät-Hämeen, Satakunnan,
Uudenmaan ja Varsinais-Suomen maakunnissa. 1.9.2023 – 13.10.2023 - Suomen riistakeskuksen myöntämällä MetsL 26 §:n
mukaisella hirvieläimen pyyntiluvalla Lapin,
Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa 7.10.2023 — 15.1.2024 .
Huom. Poronhoitoalueella koiran käyttäminen hirven
metsästykseen on kielletty 1.1. – 15.1. Ei koske koiran käyttämistä haavoittuneen eläimen jäljittämiseen. - Suomen riistakeskuksen myöntämällä MetsL 26 §:n
mukaisella hirvieläimen pyyntiluvalla 14.10.2023 — 15.1.2024
Muualla kuin Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa
Hirvimetsälle pukeutuminen
Niin syksyllä kuin talvellakin tapahtuvaan hirvenmetsästykseen on syytä varautua kunnollisilla varusteilla. Jahtipäivät saattavat olla todella pitkiäkin ja olosuhteet vaihtelevia, joten oikeanlaisella pukeutumisella on suuri merkitys erityisesti mukavuuden näkökulmasta ajatellen.
Useimmiten hirvijahdit ajoittuvat sateiseen syysilmaan ja siksi oikeanlainen kerrospuketuminen on hyvä viimeistellä veden- ja tuulenpitäväkkä metsästyspuvulla. Metsästyspuvun valinnassa on otettava huomioon veden- ja tuulenpitävyyden lisäksi huomiovärin tarve sekä muut tarpeelliset ominaisuudet, kuten radiopuhelintaskut.
Hirvenmetsästyksessä, kuten muissakin ryhmäjahdeissa on käytettävä oranssia tai oranssinpunaista päähinettä sekä ylävartalon peittävää vaatetta. Niin kutsuttua huomioväriä on oltava vähintään kaksi kolmasosaa vaatteen ja päähineen näkyvästä pinta-alasta. Huomiovärillä parannetaan turvallisuutta jahdissa, sillä liian hyvin naamioituvan metsästäjän huomaaminen on eläinten lisäksi myös kanssametsästäjille vaikeaa. Voit joko valita puvun, jossa esimerkiksi takki on valmiiksi huomiovärillä varustettu, tai lisätä takin päälle liivin täyttämään tarvittavat kriteerit.
Lisää hirvimetsälle pukeutumisesta voit lukea täältä, mutta alta löydät muutamat tuotesuositukset, jotka sopivat loistavasti hirvimetsälle!


Pahta merinopipo Repo X nahkamerkillä oranssi




Halla Orange xFade metsästysliivi



Karelia xFade metsästyspuku


Karelia Forest Green metsästyspuku


Karelia xFade metsästystakki
