Varusteet hirvimetsälle – näin pukeudut oikein

Hirvenmetsästys on yksi suosituimpia jahtilajeja Suomessa. Joka syksy tuhannet metsästäjää koirineen kokoontuvat oman metsästysseuran- tai porukan kanssa tiiviisti yhteen niin kauan kuin lupia ja pyyntiaikaa vain riittää. Hirven pyyntiajat vaihtelevat alueittain, mutta sijoittuvat kuitenkin ympäri Suomen pääasiassa kylmään ja märkään syksyyn. Jotta metsästyskokemus on mahdollisimman miellyttävä riippumatta kaatojen määrästä, kannattaa hirvijahtiin pukeutua oikein ja olosuhteiden vaatimalla tavalla.

Suomen syksyssä metsästysolosuhteet ovat usein haastavat, mutta lisäksi ne voivat vaihdella nopeastikin. Siinä missä aamulla aurinko saattaa paistaa, voi tunnin päästä joutua kirjaimellisesti myrskyn silmään – siksi monipuolinen ja säänkestävä pukeutuminen on avainasemassa.

Vinkkejä hirvimetsälle pukeutumiseen

Muista huomioväri

Ryhmäjahdeissa, kuten hirvenmetsästyksessä jokaisen jahtiin osallistuvan on käytettävä oranssia tai oranssinpunaista päähinettä sekä ylävartalon peittävää vaatetta. Niin kutsuttua huomioväriä on oltava vähintään kaksi kolmasosaa vaatteen ja päähineen näkyvästä pinta-alasta. Huomiovärillä parannetaan turvallisuutta jahdissa, sillä liian hyvin naamioituvan metsästäjän huomaaminen on eläinten lisäksi myös kanssametsästäjille vaikeaa. Ei silti huolta, oranssit asusteet eivät kuitenkaan ole saaliin saamisen esteenä, kunhan metsästäjä pysyy paikoillaan.

Helpoin ja yleisin tapa lisätä huomiovärejä pukeutumiseen on joko lippalakki tai pipo sekä metsästysliivi, mutta myös huomiovärillä varustetut metsästystakit ovat isossa suosiossa.

Karelia Dark xFade metsästystakki hirvitornissa mallin päällä

Kerrospukeutuminen olosuhteiden mukaan

Ulkoilmaharrastuksissa kerrospukeutuminen on yleensä kaiken A ja O ja näin on myös metsästyksessä. Kerrospukeutumisella voidaan myös helpottaa metsästysasun muuntautumista vallitsevista olosuhteista toisiin, sillä erityisesti Suomessa auringonpaisteesta lumipyryyn on välillä vähän turhankin lyhyt matka. Kun lähtiessä on pukeutunut riittävän lämpimästi useammalla kerroksella, on vaatetta helppo vähentää vaikka kesken jahdin, jos kuumuus yllättää.

Oikeaoppinen kerrospukeutuminen käsittää useimmiten kolme kerrosta; aluskerroksen, välikerroksen ja lopulta kokonaisuuden kruunaa kuorikerros. Aluskerroksen tarkoitus on siirtää kostetutta pois iholta ja tuntua totta kai miellyttävältä päällä. Tyypillisimmin aluskerros on esimerkiksi merinovillasta tai teknisistä keinokuiduista valmistettu kerrasto. Aluskerroksen materiaaliksi ei kannata valita missään nimessä puuvillaa, sillä se imee kosteutta itseensä. Välikerroksen on puolestaan tarkoitus lämmittää, joten valitse materiaaliksi esimerkiksi villaa tai fleeceä – ne sitovat paljon ilmaa itseensä, mikä puolestaan eristää hyvin kylmyydeltä. Välikerroksia voi olla useampiakin, joista tarpeettomat on helppo heittää pois, jos olo alkaa tuntua liian tukalalta. Kuorikerros on se, joka suojaa ulkoisilta tekijöiltä kuten tuulelta ja sateelta, joten tässä tapauksessa esimerkiksi kalvollinen metsästyspuku on oiva valinta. Kun haluat täysin vedenpitävän tuotteen, muistathan varmistaa, että tuotteessa on myös teipatut saumat. Talvella kuorikerros on luonnollisesti usein lämpimämpi, esimerkiksi topattu metsästyspuku.

Valitse sopivat jalkineet viimeistelemään kokonaisuus

Vaatteiden lisäksi oikeanlaiset kengät ovat tärkeä osa jahtiin pukeutumista, sillä päivät ovat usein pitkiä ja olosuhteet haastavia. Suosi erityisesti kenkiä, joissa on hieman vartta sekä vedenpitävät ja kulutuskestävät materiaali. Esimerkiksi vedenpitävät, varrelliset metsästys- tai vaelluskengät soveltuvat tähän käyttötarkoitukseen loistavasti – varsi tukee nilkkaa vaihtelevassa maastossa kävellessä ja pitää myös veden loitolla kengän sisästä. Erityisesti passissa ollessa myös perinteiset kumisaappaat ovat oiva valinta, mutta jos liikut paljon jahdin aikana, eivät ne ehkä ole kaikista mukavin vaihtoehto. Kannattaa myös muistaa, että sukkavalinnassa on hyvä suosia teknisiä materiaaleja, jotka eivät ime kosteutta vaan siirtävät sitä pois itsestään.

🦊 Repon tuotevinkit hirvijahtiin

1️⃣ Karelia -sarjan kääntötakilliset puvut

Kääntötakillinen, kaksikerroksisesta microfleecestä valmistettu pukukokonaisuus on loistava valinta monipuolista metsästystä harrastavalle! Takin toinen puoli on kauttaaltaan varustettu Repon Orange xFade huomiocamo kuviolla, joten tämän kanssa ei erillistä liiviä tarvita. Kangaskerrosten väliin on laminoitu kalvo, joka pitää enimmän tuulen ja tihkusateen loitolla, mutta teipattuja saumoja tässä ei ole, joten jos kaipaat täysin vedenpitävää vaihtoehtoa, kannattaa tutustua Alpha sarjan pukuihin.

2️⃣ Alpha G2 -sarja haastaviin olosuhteisiin

Kun kaipaat vaatteelta äärimmäistä suorituskykyä ja mukavuutta, on Alpha G2 oikea valinta. Laadukas Dermizax kalvo pitää tuulen ja veden loitolla, mutta kuitenkin samalla myös hengittää tehokkaasti. Ventilaatioaukot kainaloissa ja reisien kohdalla parantavat hengittävyyttä entisestään tarvittaessa. Puvussa on myös teipatut saumat.

3️⃣ Lisää Halla metsästysliivi tuomaan huomioväriä

Jos valitset jahtiin vihreän sävyisen takin, jossa ei ole huomioväriä itsessään, on Halla metsästysliivi oikea valinta lisäämään tarvittavaa huomioväriä. Orange xFade-kuvioitu liivi sopii hyvin esimerkiksi vedenpitävän metsästystakin päälle ja siitä löytyy monesti metsästyksessä tarvittavat ominaisuudet, kuten radiopuhelintaskut.

Halla Orange xFade metsästysliivi ja Alpha G1 metsästyspuku

4️⃣ Asusteet

Vähintäänkin oranssi tai oranssinpunainen päähine on pakollinen lisä. Lämpimämmillä ilmoilla tyylikäs lippalakki hoitaa homman, mutta kylmempiin keleihin pipo on oikea valinta. Tutustu päähinevalikoimaamme alta:

Muut artikkelit