Latvalinnustajan lumipuku

Latvalinnustajan lumipuku


Mustien lintujen jahtaaminen on haastavaa, eikä tasoitusta ole syytä antaa. Riista testasi Repo Extreme Naruska lumicamon.

Lumipuvun käyttö latvalinnustuksessa on lähes välttämätöntä, mikäli saalista mielii. Muistan kun aikoinaan kokeilin Ruotsin armeijan puuvillasta valmistettua lumipukua. Yhden reissun jälkeen siitä tuli matonkuteita.
Jos puku on täysin valkoinen, mikä oli mielestäni huono asia. Teimme aikoinaan testin, jossa toisella hiihtäjällä oli puhtaan valkoinen lumipuku ja toinen käytti Härkilan pukua, jossa oli Mossy Oakin Break Up -lumikuvio. Metsäsaarekkeen reunaa hiihtänyt metsästäjä, joka käytti puhtaan valkoista pukua, oli kuin valkoinen liikkuva varoitusmerkki. Härkilan puku sen sijaan sulautui taustaan erittäin hyvin, ja hiihtäjää oli vaikeaa havaita.

Nykyisissä lumicamoissa on erilaisia digikuviointeja valkealla pohjalla. Kuviot eivät ole syntyneet sattumalta, vaan niiden takana on pitkä kehitystyö. Naruska -puvun kuviointi on Repo Extremen kehittämän Arctic xFade™ -digicamokuvio. Kuvio on erittäin onnistunut vihertävät sävyt toimivat erinomaisen hyvin. Passittaja sulautuu osaksi maisemaa ja hiihtäjää on vaikeaa havaita, kun hiihdellään metsäsaarekkeita. Sieltähän ne mustat linnut löytyvät, eivätkä avoimelta jängältä.


Mietittyä toiminnallisuutta

Naruska lumicamon pintamateriaali on todella hiljaista, pehmeää ja harjattua Deerskin SPX -kangasta (100% polyesteri). DWR-pintakäsittely tekee siitä vettä ja likaa hylkivän. Veden, ja tuulenpitävyydestä vastaa kankaaseen laminoitu RPX-kalvo, jonka vedenpitävyys- ja hengittävyysarvot ovat 10 000 mm / 10 000g / m² / 24h.

Housujen polvissa ja takamuksessa on joustavat vedenkestävät stretch-paneelit, jotka helpottavat liikkumista. Tästä on suurta hyötyä latvalinnustajalle.

Lämmönpidosta huolehtii Primaloft® Silver -toppaus, jota löytyy takista 80 grammaa ja housuista 60 grammaa. Asu on todella lämmin, sen huomasi ensimmäisellä hiihtoreissulla pikkupakkasella hyvin nopeasti. Parinkymmenen asteen pakkasessa hiihdettyjen lenkkien aikana kylmästä ei tarvinnut kärsiä. Asu on todella lämmin ja mukavan kevyt, painoa sille kertyy vain alle kaksi ja puoli kiloa.

Naruska -puku on mitoitukseltaan reilu. Lumipuvun alle mahtuu useita vaatekerroksia aina kelin mukaan. Housujen vyötärö on takaa korotettu, mistä lisäpisteitä. Alaselkä ei pääse enää palelemaan.
Vyötärön tiukkuutta voi säätää tarroilla lukittavalla joustonauhalla ja lahkeet ovat riittävän pitkät. Housujen istuvuus on erinomainen ja mikä parasta, niissä on henkselit. Metsästäjän ei tarvitse olla kiskomassa housuja ylös alinomaa.

Housujen leveissä lahkeissa on polveen asti yltävät YKK Aquaguard -vetoketut, jotka helpottavat housujen pukemista ja riisumista. Lisäksi Corduralla vahvistetuissa lahkeensuissa on nepparikiristys ja pieni koukku, jonka avulla lahkeen voi kiinnittää kengännauhoihin.

Puvun takista löytyy riittävästi taskuja, kuten rintataskut radiota varten, lämmittelytaskut, povitaskut ja tilava tasku takin selkäpuolelta. Takin kainaloista ja housujen lahkeista löytyvät tuuletusaukot, joiden avulla puvun sisäisen mikroilmaston saa pysymään optimaalisena.

Takin huppu on tukeva ja siitä löytyy takuulla riittävästi säätöjä. Takin vuoriin integroitu kevyt naamiohuppu on suorastaan nerokas. Sen avulla saa naamioitua kasvonsa ja kun huppua ei tarvita, se kulkee huomaamatta mukana omassa taskussaan.

Yhteenveto

Naruska lumicamo on puku, josta huomaa heti, että metsästäjät ovat suunnitelleet sen. Ja nimenomaan suomalaiset metsästäjät. Istuvuus ja toiminnallisuus ovat kiitettävän hyviä ja pienet yksityiskohdat toimivia. Puku on yllä todella miellyttävän tuntuinen, päälliskangas on lähes äänetöntä, eikä lumi tartu siihen helposti.
Äänettömyydestä on hyötyä silloin kun latvalinnustaja joutuu ryömimään tuliasemaan. Jos puvun päälliskangas kahisee, siitä ei hyvää seuraa. Metsoillakin on varsin hyvä kuuloaisti.

Puku on lämmin ja kun puvun on hankkinut, käyttäjän on hyvä testata, millaisen teknisen alusasun ja välifleecen missäkin kelissä tarvitsee. Itse huomasin, että puvun alle tarvitsi pukea paljon totuttua vähemmän. Puku sopii niin latvalinnustajalle, hylkeiden jahtaajalle kuin jäniksen passittajallekin. Kovissa pakkasissa puku on parhaimmillaan.